Köttfärspiroger

Ca 20 st
200 grader
Deg:
50g jäst
200g smör
5dl mjölk
13.5dl mjöl + ca 2dl till utbakning
1 tsk socker
1.5 tsk salt
2 uppvispade ägg till pensling
Fyllning:
500g blandfärs
1 normalstort vitkålshuvud
Purjolök (ca 10cm)
2 msk soya (muchroom soy)
Smör till stekning
Svartpeppar & salt
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke
Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm till fingervärme.
Slå över hälften av vätskan i jästen och rör tills jästen lösts upp, häll sedan på resten av vätskan.
Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan ner det i degspadet.
Vispa ordentligt eller änvänd händerna tills degen känns lätt och släpper lite från kanterna.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Börja med fyllningen.
Strimla kål och purjolök och stek i smör tills det är mjukt.
Stek på färsen och blanda sedan i kålblandningen.
Tillsätt soya, svartpeppar & salt. Smaka av.
Ta upp degen och knåda ordentligt på mjölat bakbord. Dela antingen degen i 20 bitar och kavla ut varje bit till en cirkel på ca 15 cm i diameter eller kavla ut en stor cirkel och tryck ut rundlarna.
Lägg drygt 2 msk av köttfärsen i mitten på varje rundel och vik över ena änden till den andra så att det blir en halvmåne.
Tryck till med gaffel runt kanterna och pensla med ägg.
Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 200grader i ca 10 min. (De ska vara gyllenbruna)
Smaklig måltid!